Yogahuset.dk © 2011         
           

 

 

 

 

Yogahusets bogudgivelser

 

Power yoga, yogastræk.   Nyt Nordisk Forlag

 

 

  • Fagbladet Danske Fysioterapeuter
    Af fysioterapeut Kirsten Friis-Jensen

    "Power yoga, yoga stræk" er Konstantins anden bog. Bogen starter med en kort introduktion til Hatha yoga. Derefter følger en refleksion over skader og helbredelse og over den hårfine grænse, der sætter vores kropsbevidsthed på prøve: "Er det velvære eller præstation, når vi dyrker motion," for at bruge Konstantins egne ord.

    Bogen byder på et væld af rigtig gode øvelser startende med det lette niveau til niveauet for den mere øvede yogadyrker. Der er et væld af billeder, som meget flot viser de enkelte niveauer af øvelsen.

    Der er gjort meget ud af vejledning i brugen af åndedrættet i de enkelte øvelser, samt den virkning øvelsen har på bevægeapparatet og de indre organer. Derefter gennemgås forskellige former for åndedrætsøvelser og hvilken virkning de har.

    Til slut er der et udførligt indeks og forslag til øvelser mod forskellige lidelser. Det er en seriøs bog til alle, der vil arbejde kvalitativt med kroppen, og som har oparbejdet kropsbevidsthed, dog er det en fordel at have et grundlæggende kendskab til yoga for at få optimalt udbytte af bogen.

    Som fysioterapeut kan du roligt lade dig inspirere af Konstantins bog, f.eks. er der en del variationer over iskias stræk.

  • Alt for Damerne

    Den Odenseanske yogalærer Konstantin Konstantinou hører til dem, der mener, at man skal være forsigtig. I hvert fald skal man efter hans mening lade de imponerende, flotte og vanskelige stillinger ligge til senere brug og i starten vælge øvelser som for os, i yogasammenhæng, utrænede kan klare uden at blive skadede.

    Hans bog "Power yoga, yoga stræk er fuld af sådanne øvelser. Og en del har både tre og fire positioner, så der er noget at arbejde med. For selv om det kan være fristende at springe direkte til det svære, mener han, at det er en fejl:

    Hvis man mærker et tilpas stræk i f.eks. position to, er der ingen grund til at fortsætte og tvinge muskler og led til position fire. For efter en tids træning med de nemme øvelser vil kroppens større bevægelighed medføre, at de svære opleves som en naturlig udvikling - og ikke en kamp.

  • Bibliotekernes lektørudtalelser

    "De enkelte øvelser er beskrevet grundigt."

    "Det er en instruktiv bog, der kan anvendes af alle, der vil forbedre det fysiske velvære."




Yoga og andre øvelser til hjemmebrug



  • Ude og Hjemme
    "...du kan få glæde af yoga ved at læse bogen "Yoga og
    andre øvelser til hjemmebrug". Den er flot illustreret med billeder og godt forsynet med forklaringer."

  • Hjemmet
    "...en meget nyttig opslagsbog til alle mennesker, der er interesseret i at holde en god fysisk form."

  • Alt for Damerne
    "...det bliver lettere, hvis du ud over en god lærer også har en god bog. 'Yoga og andre øvelser til hjemmebrug' er skrevet af en særdeles god og erfaren yogalærer."

  • Jyllandsposten
    "...så alt i alt er "Yoga og andre øvelser til hjemmebrug" et udmærket bidrag til første
    del af treenigheden "Viden, vilje og vane", som gymnastikpædagogen Helle Gotved i årevis har gjort opmærksom på..."

  • Nyt aspekt
    "Virkelig god opslagsbog med instruktive billeder og øvelser."


 

Yogaens veje.  Forlag Schønberg

  • Yoga med jordforbindelse
    Af Anne Absalonsen, chefredaktør på Modemagasinet IN.

    En konkret , faktuel og jordbunden bog om yoga er lige så sjælden som en perle i en østers. Men her er én - oven i købet på dansk.
     

    Boghandlernes hylder er proppet med bøger om yoga, der fortæller, hvordan man bliver lykkeligere, sundere, klogere - ja, endda rigere. Men der findes kun få bøger, der konkret og uden at tabe jordforbindelsen klarlægger, hvad yoga egentlig er, og hvordan den er opstået. Og at en af disse sjældne bøger oven i købet er skrevet på dansk, er helt unikt. 

     Yogaens Veje er skrevet af den odenseanske yogalærer Konstantin. Den er en introduktion til yoga og en god guide gennem kursuskataloger, hjemmesider og bogtitler for den nysgerrige, der gerne vil styrke sit sind og sin krop med yoga. Men også den øvede yogadyrker vil føle sig godt informeret, for sjældent er yoga fremstillet så klart og usekterisk som her.

     Gennem snart tredive år har Konstantin undervist i yoga og uddannet yogalærere i Yogahuset, og dette er hans tredje bog om yoga. Men i modsætning til de to foregående, Yoga og andre øvelser til hjemmebrug og Poweryoga - yogastræk, der begge er praktiske håndbøger, er Konstantin i Yogaens Veje på sporet efter yogaens væsen i fortid og nutid.

     Øst og vest bevæger kroppen
    Bogen er opdelt i to dele, og den første del beskriver, hvordan mennesker over hele verden og i flere århundreder har dyrket fysisk yoga, også kaldet Hatha yoga.

     Den anden del koncentrerer sig om den spirituelle side, og netop her er bogen befriende klar i sit sprog, uden mystik eller religiøsitet, men fyldt med faktuelle fremstillinger. 

     De første sider leder læseren – sætning efter sætning – ind i en tilstand af rolig opmærksomhed, mens hun bliver klogere på yogaens helbredende og forebyggende egenskaber, men også på de skader, der kan opstå på grund af præstationsangst, perfektionisme og gruppepres. På yogaens rummelighed og mangfoldighed kontra religiøse sekter, swamier og guruer, der forleder og indskrænker deres elever for egen vindings skyld. 

     I de følgende kapitler beskriver Konstantin de østlige yoga-former: Astanga yoga, der ved hjælp af hele holdets synkroniserede dybe åndedrag og øvelser giver den enkelte et stort udbytte, og Iyengar yoga, der bygger på perfektion, disciplin og smerter, under mottoet ”no pain, no gain”.

     Men også Vesten har leveret flere variationer af fysisk yoga: Yogaterapi er inspireret af vestlig fysioterapi, hvor man tager hensyn til den enkeltes helbredsproblemer. Power yoga er, som ordet power antyder, den anstrengende, dynamiske og kraftfulde yoga, mens Yogastræk består af blide strækøvelser. 

    Sindet arbejder
    Bogens anden del gennemgår de yogatyper, der sætter sindet på arbejde, samt yogaens filosofiske grundlag - de gamle, hellige indiske skrifter og guddomme.

     Klart og med gode eksempler beskriver Konstantin chakrasystemet, Tantra yoga, som fokuserer på erotisk kærlighed, Kriya yoga, som er en yogaform, hvor fysiske og mentale øvelser smelter sammen, Kundalini yoga, der fokuserer på rygsøjlen og på kraftfyldte åndedrætsøvelser, og endelig Raja yoga, som lægger vægt på beherskelse af sanserne via afspænding, koncentration og meditation.

     Desuden kommer han rundt om Jnana yoga, en filosofisk/intellektuel yoga-disciplin, Karma yoga, der er arbejdets og handlingens yoga med vægt på de guddommelige energier og Bhakti yoga, der er kærlighedens og hengivenhedens yoga, og dermed den, der ligner kristendommen mest. 

     Konstantin giver samtidig en præcis og klar introduktion til de hellige indiske skrifter, der sætter læseren i stand til at læse videre på egen hånd.

    Læseren er med hele vejen

    Som læser er man både godt informeret og godt underholdt gennem hele bogen. Enkelte øvelser, anvisninger til meditation og tankebeherskelse får læseren op af lænestolen og ud på gulvet, ligesom citater fra både indiske helgener og yogier samt vestlige filosoffer gør læsningen vedkommende og let. Platon, Kierkegaard og Grundtvig er nemlig også i yogamæssig sammenhæng store tænkere.

    "Drivkraft for alle mennesker er håbet, og for at gøre de svære ting lette, og hårdhed til blidhed, skal man også være indstillet på både at modtage og give kærlighed”, konkluderer Konstantin og runder bogen af med nogle betragtninger om fordelene ved at have noget at tro på, som for eksempel på sig selv og de positive energier, som findes i alt og alle.

    Yogaens Veje er et frisk pust ind i den omfattende litteratur om yoga, som af og til kan virke noget støvet af selvtilstrækkelighed, højtidelighed og selvforherligelse. Bogen beholder jordforbindelsen hele vejen, og giver læseren en solid baggrund for at træffe det valg af yogaform, skole og lærer, der er rigtigt for netop hende.

    Bøgerne findes også på biblioteket.